About Me

Moja fotografija
Medpodjetniški Izobraževalni Center
Novo mesto, Slovenia
Ogled mojega celotnega profila

Spremljevalci

torek, 14. september 2010

Zagotavljanje varnosti živil

Grozdje se pridela po načelih dobre kmetijske prakse, ki so zapisana v Svetovalnem kodeksu dobre kmetijske prakse.


Pridelovalec grozdja je dolžan po Pravilniku o dolžnosti uporabnikov
fitofarmacevtskih sredstev (Uradni list RS, št. 62/2003) - v nadaljnjem besedilu FFS - voditi evidenco o uporabi FFS (Priloga 4).

Vsebina evidence o uporabi FFS je predpisana, oblika pa ne. Pridelovalec jo lahko vodi v zvezku, računalniku, registratorju ali na drug način. Odsotnost ostankov FFS lahko vinar dokazuje tudi s kemično analizo.


Pridelovalcem, ki že vodijo predpisane evidence o uporabi FFS v integrirani pridelavi, ekološki pridelavi ali ukrepih Slovenskega kmetijsko okoljskega programa (SKOP), ni potrebno podvajati zgoraj navedenih evidenc.


  • S številnimi znanstvenimi raziskavami (Flori s sodelavci 2000, Navarro s sodelavci 2000, Medina s sodelavci 2000 in Angelova s sodelavci 1999) je bilo dokazano, da FFS in težke kovine, ki lahko vstopijo v most oziroma proces fermentacije, kasneje zaradi različnih usedanj in ločevanj usedline izginejo oziroma se njihova stopnja zmanjša pod predpisano dopustno mejo in ne predstavljajo tveganj v smislu ostankov, če jih uporabljamo v skladu z navodili.
Nadzor nad surovino - grozdjem, ki vstopa v proces predelave v vino - je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti vina, zato naj nabava/nakup grozdja poteka od poznanega, zanesljivega dobavitelja.


Ob sprejemu grozdja v vinsko klet oz. nakupu pri pridelovalcu mora vinar preveriti evidence o uporabi fitofarmacevtskih sredstev (Priloga 4) za kupljene količine in podatke o dokupu zabeležiti v kletarski evidenci B (Priloga 6).


Enake evidence o uporabi fitofarmacevtskih sredstev mora izkazovati tudi za celotno količino grozdja, ki ga je pridelal sam in iz katerega bo proizvedel vino.

0 komentarji: