Blog Archive
About Me
Povezave
Spremljevalci
torek, 14. september 2010
Zagotavljanje varnosti živil
Grozdje se pridela po načelih dobre kmetijske prakse, ki so zapisana v Svetovalnem kodeksu dobre kmetijske prakse.
Pridelovalec grozdja je dolžan po Pravilniku o dolžnosti uporabnikov
fitofarmacevtskih sredstev (Uradni list RS, št. 62/2003) - v nadaljnjem besedilu FFS - voditi evidenco o uporabi FFS (Priloga 4).
Vsebina evidence o uporabi FFS je predpisana, oblika pa ne. Pridelovalec jo lahko vodi v zvezku, računalniku, registratorju ali na drug način. Odsotnost ostankov FFS lahko vinar dokazuje tudi s kemično analizo.
Pridelovalcem, ki že vodijo predpisane evidence o uporabi FFS v integrirani pridelavi, ekološki pridelavi ali ukrepih Slovenskega kmetijsko okoljskega programa (SKOP), ni potrebno podvajati zgoraj navedenih evidenc.
- S številnimi znanstvenimi raziskavami (Flori s sodelavci 2000, Navarro s sodelavci 2000, Medina s sodelavci 2000 in Angelova s sodelavci 1999) je bilo dokazano, da FFS in težke kovine, ki lahko vstopijo v most oziroma proces fermentacije, kasneje zaradi različnih usedanj in ločevanj usedline izginejo oziroma se njihova stopnja zmanjša pod predpisano dopustno mejo in ne predstavljajo tveganj v smislu ostankov, če jih uporabljamo v skladu z navodili.
Nadzor nad surovino - grozdjem, ki vstopa v proces predelave v vino - je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti vina, zato naj nabava/nakup grozdja poteka od poznanega, zanesljivega dobavitelja.
Ob sprejemu grozdja v vinsko klet oz. nakupu pri pridelovalcu mora vinar preveriti evidence o uporabi fitofarmacevtskih sredstev (Priloga 4) za kupljene količine in podatke o dokupu zabeležiti v kletarski evidenci B (Priloga 6).
Enake evidence o uporabi fitofarmacevtskih sredstev mora izkazovati tudi za celotno količino grozdja, ki ga je pridelal sam in iz katerega bo proizvedel vino.
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
0 komentarji:
Objavite komentar