About Me

Moja fotografija
Medpodjetniški Izobraževalni Center
Novo mesto, Slovenia
Ogled mojega celotnega profila

Spremljevalci

torek, 14. september 2010

Shranjevanje vina

 

Shranjevanje vina se pogosto izvaja v prostorih, v katerih so lahko prisotni plesen po stenah, kondenz, višji odstotek vlage, prah ali pajčevina na stenah in steklenicah, tla pa so iz steptane zemlje.

 

Ne glede na to, da je ta tradicionalen način sprejemljiv, saj je vino varno shranjeno v cisternah, sodih ali steklenicah, pa je potrebno postopke predelave grozdja izvajati na higienski način zaradi preprečitve kontaminacije vina med različnimi delovnimi postopki oz. med delovnim postopkom samim.

 

Tla in stene prostora za predelavo grozdja morajo biti dobro vzdrževani. Omogočati morajo enostavno čiščenje in biti zato iz nevpojnih, pralnih, netoksičnih materialov. Stropi morajo biti čisti, po možnosti izdelani tako, da se na njih ne nabira kondenz.

 

Priporočljivo je, da prostori nimajo ostrih kotov oz. robov na stičišču sten in tal. Če je možno, naj bo razporeditev opreme takšna, da ni možno nabiranje umazanije (npr. po skritih kotih, za napravami ipd.).

 

Priporočljivo je, da so odprtine, skozi katere se izvaja zračenje obrata (tudi okna), na tisti strani objekta, ki je obrnjena stran od izvora nezaželenega vonja (npr. gnojišča, hleva).

 

Obrat mora biti naravno ali umetno prezračevan. Če je v kleti sistem za umetno prezračevanje, ga je potrebno vzdrževati in čistiti po navodilih proizvajalca.

Obrat mora biti tudi ustrezno osvetljen, da je omogočeno higiensko izvajanje katerihkoli postopkov ob kateremkoli času.

 

Osebe, ki živijo in delajo na kmetiji, lahko uporabljajo sanitarije v stanovanjski hiši.

V primeru, da so sanitarni prostori zraven prostorov za proizvodnjo, je potrebno onemogočiti prenos aerosolov in vonjav iz sanitarnih prostorov v druge dele živilskega obrata.

 

Sistem umetnega prezračevanja  sanitarnih  prostorov  naj  bo  ločen  od  ostalega  sistema  prezračevanja  kletnih prostorov.

Za stalno zaposleno osebje mora biti na razpolago dodaten sanitarno - garderobni prostor. Lahko je v sklopu kmetije.

 

Ureditev obrata mora zagotavljati tudi učinkovito zaščito pred škodljivci (mrčes, glodalci, ptice,...). Ti prenašajo različne povzročitelje bolezni. Najučinkovitejša zaščita je preprečitev njihovega vstopa v živilski obrat - vinsko klet.

0 komentarji: