Blog Archive
About Me
Povezave
Spremljevalci
Osebna higiena
Pri pridelavi vina je potrebno vzdrževati osebno higieno, nositi čisto delovno obleko in obuvala. Poškodbe na rokah (praske, opekline, vreznine in druge rane) je treba prekriti z nepremočljivimi obliži oz. obvezami ali rokavicami.
Umivanje rok se mora izvajati pravilno in to po vsakem prihodu na delo, po opravilu v nečistem delu obrata, po uporabi stranišča, po ravnanju z odpadki, po čiščenju prostorov in površin, pri menjavi opravil oz. tako pogosto, kot je potrebno, da se z rokami ne prenaša onesnaženje s patogenimi in z drugimi organizmi.
Če oseba, ki dela z vinom, sumi, da je zbolela za nalezljivo boleznijo, ki se lahko prenaša z živili (npr. bolezni z drisko, bruhanjem, vnetim žrelom, povišano telesno temperaturo ipd.), ne sme priti v stik z živilom
Vinar mora pri svojem delu izvajati obveznosti iz Pravilnika o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik z živili.
(Priloga 2: Izjava vinarja k obveznosti prijavljanja bolezni, ki se lahko prenašajo z delom).
0 komentarji:
Objavite komentar